[24]

a

nl/en

“Niet-weten maakt grenzen cryptisch, mysterieus. Exacte wetenschap begrenst de wereld tot harde tastbare atomen”

Men komt er steeds meer achter dat de menselijke kennis tegen haar grenzen aanloopt. Zo heeft bijvoorbeeld de kwantumtheorie bewezen dat materie zich anders gedraagt bij observatie (heeft materie bewustzijn?) of waarom zijn subatomaire deeltjes eigenlijk verstrengeld? Ook de populariteit van de neurowetenschappen lijkt niet te stuiten, maar waar bevinden zich in de hersenen onze herinneringen? Dat antwoord is na een eeuw onderzoek ook nog niet gevonden, want: misschien bestaat het geheugen wel buiten ons lichaam, non-lokaal. Waaat?!

Dat wij de wereld ervaren maakt dat de wereld er is.

Maak er wat moois van.

~Relandscape

Hoewel immateriële waarden lastiger zijn om binnen een kader vast te stellen, te meten, zijn verbeelding en intuïtie onlosmakelijk verbonden met ons zijn. En hoewel de huidige levensopvatting doorgaans gericht is op het doelmatige, is niets wat is voor ons volledig rationeel transparant. Maar ook niet omgekeerd; volledig betoverd. Beide zienswijzen zullen dus moeten worden onderhouden, een synthese van de pragmatische ordening en de Dionysische roes, op het snijvlak van beredenering en extase, noodzakelijkheid versus vrijheid.

Beperk de gewaarwording niet maar de-limiteer het begrijpen: er zal een nieuwe betovering ontstaan. Her-verhoud je tot het eigen denken; geloof niet alles wat je denkt en herbezin het handelen wat leidt tot een illusoir leven van vooruitgang door consumptie en groei. Treed in dialoog met het onverklaarbare, herontdek het mystieke. Al is het alleen maar om te proberen zo onbevooroordeeld mogelijk in de wereld te staan en vrijheid te ervaren door vrijheid te delen en ruimte over te laten voor andere interpretaties.

[24]

Indien kunst een betekenis heeft, dan ligt die boodschap niet vast. Diverse parameters als tijd, plaats, ruimte of culturele omgeving spelen ook een rol bij de totstandkoming van die betekenis en zijn veranderlijk, wendbaar. Dat waren in ieder geval mijn ervaringen met de tentoonstellingen die afgelopen jaar plaatsvonden in Atelier 21. Het was als galerist een verassende gewaarwording dat de maker, het werk en de aanschouwer zich in een beweeglijke dynamiek tot elkaar verhouden. Dat het proces van maken en waarnemen elkaar beïnvloedt en daarmee ook het tentoongestelde werk flexibel wordt, was een fascinerende ervaring.

De maker creëert een object of gedachte vanuit verbeelding en stelt het met creatief ondernemerschap (en enige onbevreesdheid; want de uitkomst ervan of reactie erop staat niet vast) tentoon.

De aanschouwers, het publiek, laten de kunstwerken tot leven komen door er hun aandacht op te vestigen, hun bewustzijn erop te projecteren en geven het daarmee betekenis. Welke betekenis dat is, is niet relevant, de bereid ertoe wel. Ik stel mijzelf zo voor dat het werk zelf een portaal is dat zich aanpast aan hen bereid het te betreden.

Het kunstwerk toont ook niet zozeer iets nieuws, maar plaatst een vertrouwd en archetypisch wereldbeeld in een nieuw licht, doorbreekt een gedachtepatroon. Het creëert een nieuw paradigma, een andere kijk op zaken. De schijnbare rationale zekerheden, die vaak als kader voor de waarneming dienen, veranderen. De esthetiek van het herontdekken.

Kortom, goed voorbeeld doet volgen; als afsluiting van het jaar deel ik met de tentoonstelling [24] mijn pogingen een betoverde kijk te herintroduceren in deze 21ste-eeuw.

Naast veertig foto’s presenteer ik mijn poëziepamflet Somnium en geef ik met muzikale improvisaties een multimediale invulling aan de expositie.

De dichtbundel, poëziepamflet Somnium door fotograaf en componist Frans Blanker.

5 december 2024 tot en met 11 januari 2025

• donderdag, vrijdag en zaterdag 13:00 tot 17:00 uur

• op afspraak

Voor volgend jaar zijn er met diverse kunstenaars nieuwe tentoonstellingen in de maak, zie EXPO ‘25 (binnenkort meer informatie).

Voor nu nog van harte welkom bij [24],

Frans

Slideshow 21-24 YouTube

©atelier21

foto Frans: Dick van der Veer